Apka do rejestracji tras

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Apka do rejestracji tras

Postprzez chicken » niedziela, 4 maja 2014, 22:30

Jak w temacie.
Pytanko do użytkowników fonów z androidem :)
Używacie jakichś ciekawych aplikacji do rejestracji trasy (+ prędkości itp)?
Obecnie używam apki Moje Trasy jest za free od google. Ładnie pokazuje na gogle mapsach przejechaną trasę i jest prosta w obsludze, niestety zauważyłem że czasami znacząco przekłamuje np. zaniża prędkość maksymalną czasami nawet o 20-30km/h przez co przekłamuje też prędkość średnią. Używam ją też kiedy jeżdżę rowerem i wtedy jest ok ale z moto sobie chyba nie radzi :/

Polećcie coś :)
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez Corter » niedziela, 4 maja 2014, 23:01

A pewny jesteś, że to aplikacja przekłamuje, a nie jest to związane z błędnym wskazaniem Tw prędkościomierza w moto? Jak to sprawdzałeś, że kłamie?

A tak przy okazji, odtwarzałeś swoje trasy przez Google Earth? Fajna funkcja.
Corter

Postprzez Pan W » poniedziałek, 5 maja 2014, 08:17

Pewien nie jestem czy przekłamuję prędkość ciężko sprawdzić.
Ja używam jeszcze apki Trasser.
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez plaski » poniedziałek, 5 maja 2014, 09:11

Jeśli odczyt pozycji z gpsa jest co kilka sekund (np. w celu oszczędzenia energii) to możesz mieć problem z ustaleniem dokładnej prędkości
plaski

Postprzez RAV » poniedziałek, 5 maja 2014, 09:13

a jest jakaś aplikacja co na bieżąco rejestruje trasę/prędkość itp. i pokazuje ją na innym urządzeniu ? w sensie, jadę sobie w trasę, a żona w domu może na stronie www sprawdzić gdzie obecnie jestem, jadę czy stoję, wlokę się w korku czy zapier...am na otwartej przestrzeni itp. po czym wracam do domu i całą trasę mogę sobie już sam przeanalizować przy kompie.
Oczywiście powyższe to tylko przykład, i nie mam zamiaru dawać swojej żonie takich możliwości "kontroli", bo moto to wolność :P ale z czystej ciekawości pytam bo kiedyś z kumplem zastanawialiśmy się czy coś takiego ktoś już wymyślił/wprowadził na rynek :D
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez chicken » poniedziałek, 5 maja 2014, 09:27

Corter,

W sumie tego nie sprawdziłem... Ale nie wydaje mi sie zeby licznik mi o 30km/h przekłamywał w gore przy 80-90-100 km/h bo wiem jak do pracy jezdze drogą krajową to są miejsca gdzie często stoją i łapią i ludziska tam faktycznie 90 jezdza i z tego mam mniej wiecej porownanie ze moje 90 na liczniku to faktycznie 90 bo jade równo z tłumem :)

Bardziej bym się skłaniał ku temu co Płaski pisze.
Tak czy inaczej wlasnie dlatego pytam czy ktos uzywa innej apki zeby sobie porownac co tu jest nie halo :)

RAV, W gogle mapsach możesz zezwolić na udostępnienie położenia innemu użytkownikowi gogle mapsa w tel, z tym ze nie "na żywo" ale klikając "odśwież" można cie lokalizować
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez Corter » poniedziałek, 5 maja 2014, 10:34

chicken napisał(a):Corter,

W sumie tego nie sprawdziłem... Ale nie wydaje mi sie zeby licznik mi o 30km/h przekłamywał w gore przy 80-90-100 km/h

No jeśli przekłamuje w sposób podany przez Ciebie, to rzeczywiście dziwnie. Ja porównywałem wskazania prędkościomierza z gps na zasadzie odpalenia aplikacji pokazującej prędkość przemieszczania się z gps w tel vs to co widzę w tym samym czasie na prędkościomierzu Suzi. Wynik był rozbieżny, ale przy prędkościach rzędu 100 przekłamanie wynosiło ok 10km/h max. Dopiero przy ponad 200 różnica była ok 20km/h i podniecenie z uzyskanych 228 musiało szybko minąć, bo wartość rzeczywista odpowiadała temu, co pisze producent w danych technicznych, tj.205km/h

Udostępnianie lokalizacji w Androidzie do jesieni zeszłego roku było proste poprzez aplikację Współrzędne, ale ją Google wycofał. Teraz są aplikacje w stylu "znajomi", gdzie można udostępnić swoją lokalizację, ale jeśli sami nie chcemy jej udostępniać, to nie ma ryzyka, że najukochańsza żona/kochanka będzie nas inwigilowała. Widziałbyś w menu nową nieznaną Ci aplikację a w środku widziałbyś komu co udostępniasz:)
Corter

Postprzez Schummi » poniedziałek, 5 maja 2014, 10:34

RAV, targeo ma taką funkcję ale trzeba wykupić abonament (cena indywidualnie dla każdego zgodnie z zapotrzebowaniem) - lokalizacja w czasie rzeczywistym... ale podejrzewam, że tylko dla firm :)
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez JenJer » poniedziałek, 5 maja 2014, 11:08

Aplikacja w Plusie gdzie jest dziecko :P prędkości nie pokazuje ale dokładne miejsce położenia w danym momencie :D
JenJer

Postprzez Corter » poniedziałek, 5 maja 2014, 11:22

JenJer napisał(a):Aplikacja w Plusie gdzie jest dziecko :P prędkości nie pokazuje ale dokładne miejsce położenia w danym momencie :D

Aplikacja Gdzie jest dziecko jest dla wszystkich sieci, ale mówimy o lokalizacji dokładnej w oparciu o gps. Gdzie jest dziecko działa w oparciu o nadajniki gsm, więc jej dokładność można w buty wsadzić.
Corter

Postprzez JenJer » poniedziałek, 5 maja 2014, 16:21

Corter, zgubiony telefon się znalazł więc nie jest tak źle jak mówisz :P
JenJer

Postprzez Corter » środa, 7 maja 2014, 00:38

Cuda się zdarzają. Trzeba tylko wierzyć :)

Jest nowa aplikacja na Androida. My Car Tracks. Można używać w telefonie i mieć dostęp do wszystkiego ze strony http://www.mycartracks.com/
Nie wiem jak z dokładnością, bo dzisiaj dopiero zassałem. Wygląda fajnie i logicznie. Logowanie odbywa się przez dane konta gmail, więc nie trzeba znowu zakładać kolejnego konta itp.
Corter

Postprzez RAV » środa, 7 maja 2014, 05:49

Ja ściągnąłem sobie moje trasy od googla i Trassera, potestuje pobawie sie i zobaczę jak to działa.
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez chicken » środa, 7 maja 2014, 13:23

RAV, No sprawdz te Moje trasy bo az jestem ciekaw :) Mi zanizaly predkosc max i średnią. Wczoraj sprawdzałem ponownie i przez ok 7-10sek mialem na liczniku 160 a ta mi pokazała 111km/h max :f

Corter, To ja też sobie sprawdze dzisiaj te MyTracks :)
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez lewmichal » środa, 7 maja 2014, 13:40

Korzystam z My Tracks (Moje trasy) od kilkunastu tysięcy kilometrów na moto. Prędkość jaką podaje jest bardzo zbliżona do rzeczywistości wg. GPSa. Jedynym problemem jest zawyżanie prędkości, gdy gubi sygnał np. przy wjeździe do tunelu. Ostatnio, gdy jechałem przez długi tunel, to pokazało mi 270 km/h. Jedna z przykładowych zarejestrowanych tras: http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=211167384039382572388.0004c7677c400b8852d69
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez chicken » środa, 7 maja 2014, 14:20

Czyli zaczynam podejrzewac poprostu swój telefon i jego gps. Wyprobuje jeszcze na telefonie kobity zobaczymy co bedzie pokazywał
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez Corter » środa, 7 maja 2014, 18:19

Dziś latałem z nadzieją, że przetestuję My tracks,ale wlazłem gdzieś do sklepu i gps nie odnalazł się w rejestrowaniu trasy. Całe 150km poszło się walić.
Ale przyszedł mi do głowy pomysł żeby odpalić 2 telefony jednocześnie. Jeden będzie mierzył prędkość dla porównania z prędkościomierzem Suzi, drugi będzie rejestrował trasę i zobaczymy potem co zapisze jako max. Trochę trzeba się z tym pobawić i będzie wiadomo.
Corter

Postprzez Sokol » czwartek, 8 maja 2014, 22:33

dobra a na iphona macie cos ciekawego?
Sokol

Postprzez RAV » poniedziałek, 26 maja 2014, 10:49

no dobra, zainstalowałem Trassera i Moje trasy. Włączyłem oba programy w drodze do Łodzi (służbowy wyjazd samochodem*) i różnice widać gołym okiem.

https://drive.google.com/file/d/0B4HQ40 ... sp=sharing

Porównanie ---------------------- Trasser / Moje Trasy

Dystans ----------------------- 128,57 km / 130,95 km
Czas podróży ------------------ 1h44m3s / 1h44m50s
Czas przejazdu -------------- 1h37m12s / 1h25m09s
prędkość średnia --------------- 69 km/h / 74,95 km/h
średnia prędkość w ruchu --- b.d. km/h / 92,26 km/h
Prędkość maksymalna ------- 153 km/h / 143,95 km/h

różnice czasowe mogę wynikać z tego, że najpierw włączałem jedną aplikację a potem drugą będąc już w drodze ... ale to trwało kilka sekund jedynie.
Faktycznie Moje Trasy zaniża prędkości zarówno maks. jak i średnią, Trasser też rewelacyjnie nie mierzy, ale wynik znacznie bardziej zbliżony do rzeczywistego. Niestety trasę tą pokonywaliśmy z kumplem z pracy zajebistym pierdzipędem samobieżnym o napędzie gazowym czyli *Skodą CityGo 1,0 :mygad: :roll: :zyg: :eye:

Co do "Moje Trasy" to w ten weekend również włączyłem to to i powiem Wam, że robi mnie w balona albo ja dupa nie driver jestem. Pojechałem z kumplami w traskę, jak jechaliśmy razem to tak średnio ok 100-120km/h (wg Moje Trasy- maks prędkość 128km/h a średnia 56,9km/h - i też ni chu...a bo wiem że jechałem ponad 150 !!) jak się odłączyłem od grupy i wracałem do domu to pocisnąłem moto do 200 na kilku odcinkach. Po powrocie okazało się że "Moje Trasy" podaje mi maksymalną prędkość 149,65km/h :shock: no aż tyle to mi licznik nie przekłamuje.
I albo ja jestem za ciemny na te programiki, albo żaden z nich nie importuje z telefonu statystyk. Tylko samą trasę mogę "udostępniać", ale danych już nie ...
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez chicken » poniedziałek, 26 maja 2014, 10:58

RAV, Ha! czyli to nie moj telefon ani licznik tylko jednak Moje Trasy :P nie jestem jedyny co mu zaniżają. A na jakim telefonie testowałes? Ja na dość starym HTC Desire Z, to może wynikać też właśnie z samego sprzętu.
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Następna strona

Powrót do HYDEPARK