pranie skóry

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

pranie skóry

Postprzez jabol240 » niedziela, 3 marca 2013, 00:00

Witam Wszystkich! kupiłem na ebaju używaną tanią skórę na tor... Niestety śmierdzi z deka. Chcę ją uprać. Jednakże po praniu skóra zwykle robi się sztywna i nieprzyjemna.

Ta skóra jest zbyt tania zeby wydawać kasę na profesjonalne czyszczenie lub bawić się w pastowanie/woskowanie.

Czy może znana jest Forumowiczom jakaś prosta metoda żeby po wypraniu skóra nie była zniszczona? Nie wiem może dodać coś do proszku lub tym podobne?

Wszelkie dobre pomysły przyjmę z wdzięcznością i szcunkiem!

Wojtas z Anglii
jabol240

Postprzez Budzik » niedziela, 3 marca 2013, 10:25

jabol240, w pralniach 5a'sec masz promocje dla motocyklistow, 50% na renowacje skory. przynajmniej w okresie pozasezonem
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez rumcajs » niedziela, 3 marca 2013, 12:09

Te 50 % to i tak 300 zł nie twoje. Ja dałem do czyszczenia Parą, wtedy jest miękka ale zupełnie zapachu nie zlikwidowało, ale przecież to jest ubranie na motor (wywietrzy się :-)). Są do prania skóry specjalne środki które zachowują kolor i skóra nie straci elastyczności.

http://sklep.lederzentrum.pl/odziez-skorzana-c-5.html

Nie używałem jeszcze ale po sezonie chce sprawdzić na spodniach bo jak zniszczę to nie będzie mi szkoda (były dużo tańsze od góry :))
<u>Do zobaczenia na trasie LWG </u>
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Michel » sobota, 4 maja 2013, 11:52

Najprostszy sposób to krem Nivea. Pranie do 30 stopni bez detergentów, mydła, które mogłyby wypłukać garbniki, coś konkretnie przeznaczonego do skór.
Chemiczne maja swoje środki, ale to już droga inwestycja, no i tam masz opcje impregnacji skóry.
Michel

Postprzez Pan W » sobota, 4 maja 2013, 19:04

A mi ktoś poradził, żeby używać chusteczek przeznaczonych dla małych dzieci, które są nasączone lanoliną czy jakoś tak. I fajnie schodzą komary po nich.
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Powrót do HYDEPARK