Kask

Produkty, opinie, promocje, namiary...

Postprzez Joter » środa, 9 lutego 2011, 03:24

Mam podobny problem a lipa bo przespałem pewnie zimowe promocje a też szukam kasku integralnego w granicach 1000-1100 zł . Do tej pory jeździłem HJC CL-ST Throttle i jak dla mnie był za głośny i przepuszczał trochę powietrze. Do tego pojeździłem w zimniejsze dni w kominiarce i teraz bez niej kask słabo trzyma się na głowie.

Priorytetem dla mnie jest to aby w nowym kasku było cicho i nie parowało za mocno. Fajnie jakby miał blendę bo często śmigam wieczorem daleko od domu i ciemna szybka mogła by się nie sprawdzić po zmroku. No i przydał by się jakiś ciekawy, aerodynamiczny kształt aby nie wykręcało karku podczas patrzenia w bok.

Wydaj się, że kask Motonitki spełnia te wymagania. Jak w nim z głośnością? Wcześniej myślałem o jakiś shoei ale pewnie trzeba by wyłożyć więcej kasy.

[ Dodano: 16-02-11, 23:39 ]
Kupiłem Sharka RSI :D
Wydaje się, że będzie cichy, nie ma niestety blendy ale niby dzięki temu ma być cichszy. Zobaczymy na drodze. Może ktoś posiada? Zastanawiam się nad kupnem delikatnie przyciemnianej szybki. Jeździł ktoś w nocy w takiej?
Joter

Postprzez kali6 » poniedziałek, 21 lutego 2011, 14:11

nie wiem czy juz zakupiliscie kaski ale ja tez stalem przed tym problemem na jesieni bo nikt nie umie miarodajnie opisac kasku, z doswiadczenia moge wam troche pomoc

P.S. nie przepadam za kolega firefoxem ale mu pomoge :diabel:

Po pierwsze jaki kupic integralny czy szczekowy???
Tez z tym walczylem i jednak wybralem szczekowy mimo tego ze podobno jest glosniejszy ale wygoda niesamowita bo w kazdym momencie mozna go otworzyc a zdejmowanie dobrze dopasowanego integrala zwieksza odstawanie uszu(nawet z kominiarka nie jest to przyjemne) sprzedawca dobral mi Airoha PitOne-a niesamowicie przyjemny w noszeniu ale zalozenie i zdjecie bylo czyms w rodzaju wbicia glowy w sloik co troche go zdyskfalifikowalo.
Dobry kask szczekowy jest glosniejszy ale ta roznica nie jest tak duza jak to pisza uzytkowicy.
Jezdzilem w nolanie 102 jest kaskiem cichym ale bez blendy, ktora sie montuje na zewnatrz no i tu tez pragne zauwazyc ze w dobrym kasku nie ma mowy o obracaniu glowy. Jesli chodzi o pinlock-a to nie wiem co to za wynalazek i komu sluzy ale prostszym rozwiazaniem jest antyfog do szyb dostepny na kazdej stacji lub okularow do plywania firmy k2 lub w drugim przypadku arena i po problemie i nie mamy dodatkowego badziewia na szybce, a plyny doskonale sobie radza z parowaniem. Jesli chodzi o 102 to miala ten problem ze wentylacja przedniej szyby zeczywiscie troche zawodzi ale w 103 jest to poprawione. Jesli chodzi o schuberth-a to klasa sama w sobie w tym przedziale cenowym ale zanim sie zdecydujecie to zachecam do przymiarki bo kask kaskowi nie rowny, moze wam wogole nie pasowac do ksztaltu glowy i pozniej uciska czesc mozgu i zaczyna byc uciazliwy ja np nie moglem nawet chwili wytrzymac w cabergu. Co do halasow w kasku nie wiem czy korzystacie z "podbrodkow" eliminuje 40% halasu w czsie jazdy, jesli nie macie proponuje zrobic maly test jadac ok 80km/h przylozyc dlon pod brode zeby zaslepic ta dziure i zobaczycie efekt, do wiekszosci kaskow sa dostepne no i tu wygrywaja szczekowce bo w wiekszosci do nich mozna dokupic. Jesli chodzi o blende wewnetrzna to rewelacyjna sprawa no i juz coraz czesciej spotykana w integralach. Ja zdecydowalem sie na Airoha sv55s oczywiscie z podbrodkiem i jestem zadowolnony sprawdzilem go niedawno przy 4 stopniach na dworze przejechalem sie troche i z parowniem podczs jazdy nie bylo problemu, a jak wystapi to antyfog.

I jeszcze raz pisze dopasujcie do swojej glowy(bo to tez przyczynia sie halasu no i bezpieczenstwa) kask powinien byc troche ciasny ale nie powinien uciskac
kali6

Postprzez arti » poniedziałek, 21 lutego 2011, 18:46

bardzo proszę o opinię, co sądzicie o tym kasku http://allegro.pl/kask-integralny-z-ble ... 39918.html , bardzo przepraszam że pisze w tym miejscu ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Pozdrawiam :)
arti77-77
arti

Postprzez Budzik » poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:49

ja bym tego nie kupil. boje sie go patzrac tylko na zdjecia i cene
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez firefox » poniedziałek, 21 lutego 2011, 21:25

kali6 napisał(a):nie wiem czy juz zakupiliscie kaski ale ja tez stalem przed tym problemem na jesieni bo nikt nie umie miarodajnie opisac kasku, z doswiadczenia moge wam troche pomoc

P.S. nie przepadam za kolega firefoxem ale mu pomoge :diabel:

Ojej, uronilem lezke :)

Jakim wzorem wyliczyles, ze zasloniecie podbrodka to 40% mniej halasu??

Ja juz kupilem Nolana N103 i mimo jednej jazdy, a wiec nie wiele potestowalem kask to jestem jak narazie zadowolony.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez kali6 » poniedziałek, 21 lutego 2011, 21:47

firefox napisał(a):Jakim wzorem wyliczyles, ze zasloniecie podbrodka to 40% mniej halasu??
pomiar halasu w decybelach przzy zalozonym podbrodku i przy zdjetym :P oczywiscie ze ok 40%

[ Dodano: 22-02-11, 10:03 ]
arti napisał(a):bardzo proszę o opinię, co sądzicie o tym kasku http://allegro.pl/kask-integralny-z-ble ... 39918.html , bardzo przepraszam że pisze w tym miejscu ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Pozdrawiam :)

jezdzilem w LS2 i nie polecam wieje z kazdej strony dobrze wygladajaca nedza
kali6

Postprzez tosca303 » wtorek, 1 marca 2011, 00:10

ja uzywałem ls2 szczekówke i ta nedza jest calkiem niezla porownujac do innych kasku ale za taka nie bedzie idealny mialem szlifa to spisal znakomicie ja na twoim miejscu poczekal bym za ls2 bo maja wprowadzic albo juz wprowadzili nowa serie kaskow facet w sklepie je ogladal i podbno jakosciowo lepiej wykonane niz te stare
tosca303

Postprzez kali6 » wtorek, 1 marca 2011, 23:35

tosca303 napisał(a):ja uzywałem ls2 szczekówke i ta nedza jest calkiem niezla porownujac do innych kasku ale za taka nie bedzie idealny mialem szlifa to spisal znakomicie ja na twoim miejscu poczekal bym za ls2 bo maja wprowadzic albo juz wprowadzili nowa serie kaskow facet w sklepie je ogladal i podbno jakosciowo lepiej wykonane niz te stare

nie bedziemy sie tu kopac po kostkach jak mam porownanie i wiem ze roznica jest bardzo duza a nie kupilem kasku za 1000pln bo przy predkosci 120-150 nie powinno przekrecac glowy chyba ze wzmacniasz miesnie szyji ;) ale napisze jak dobry sprzedawca stosunek jakosci do ceny jest bardzo dobry
kali6

Postprzez tosca303 » czwartek, 3 marca 2011, 00:24

no i doszlismy do porozuminia :)

[ Dodano: 06-03-11, 02:16 ]
a propo ls2 przymierzalem ostnio na targach motocyklowych w warszawie nowa ich szczekowke nie wiem jak z glosnascia itp :) ale kask swietnie sie prezentowal fajny mechanizm opuszczania blendy :) i na glowie lezal jak ulal tylko tyle moge powiedziec na ten temat ogladam kaski naxa nie wzbudzaly we mnie jakiegos wiekszego zaufania
Ostatnio edytowano czwartek, 3 marca 2011, 00:25 przez tosca303, łącznie edytowano 1 raz
tosca303

Postprzez kali6 » niedziela, 6 marca 2011, 12:08

tosca303 napisał(a):no i doszlismy do porozuminia :)

[ Dodano: 06-03-11, 02:16 ]
a propo ls2 przymierzalem ostnio na targach motocyklowych w warszawie nowa ich szczekowke nie wiem jak z glosnascia itp :) ale kask swietnie sie prezentowal fajny mechanizm opuszczania blendy :) i na glowie lezal jak ulal tylko tyle moge powiedziec na ten temat ogladam kaski naxa nie wzbudzaly we mnie jakiegos wiekszego zaufania

widze ze bylismy na tej samej imprezie :D przyznaje ze ls2 pokazal kilka fajnych kaskow wcale nie gorzej wygladajace niz inne dobre marki ale ja mam zle doswiadczenia, z ciekawosci przymierzylem shoei i uvex GT500 po tym drugim wrazenie WOW lezy na glowie jak czapka ale nie mial blendy cena 1500 ale wygodniejszego kasmu nie mialem nigdy na glowie
kali6

Postprzez dosiek77 » niedziela, 6 marca 2011, 17:18

Joter napisał(a):Wydaje się, że będzie cichy
O co chodzi z tą cichością? Od tego są zatyczki do uszu. Kask ma być bezpieczny.
dosiek77

Postprzez kali6 » niedziela, 6 marca 2011, 20:18

dosiek77 napisał(a):
Joter napisał(a):Wydaje się, że będzie cichy
O co chodzi z tą cichością? Od tego są zatyczki do uszu. Kask ma być bezpieczny.

np. niektorzy uzywaja zestawow do komunikacji a w sumie jak paruje to mozna zalozyc rurke do nurkowania i tak dalej....
kali6

Postprzez tosca303 » czwartek, 10 marca 2011, 00:15

chyba przymierzalismy tego samego uvexa:) to kolego masz swieta racje tylko minus ze blendy nie ma a troche mi na tym zalezy zeby ona jednak byla:) no musze poczekac do konca marca i cos wiecej napisze o tej ls2 bo na moj garnek idealnie pasuje wiec cos wiecej bede mogl o nim powiedziec|:)
tosca303

Postprzez Joter » wtorek, 15 marca 2011, 22:37

4h w trasie z zatyczkami w uszach, raz próbowałem więcej tego nie zrobię. A kask może być cichy i bezpieczny, czy musi być głośny aby spełniał swoją rolę jak shoei?

PS. zakupiłem drugiego sharka S600 FOLIES dla plecaczka :) Kurcze nie spodziewałem się, że tak trudno będzie znaleźć kask na małą głowę :o
Joter

Postprzez tosca303 » czwartek, 17 marca 2011, 19:19

koledzy zastanawiam sie jednak nad kupnem shubertha c3 jak myslicie warto wydac ponad 2 tys na kask ??
tosca303

Postprzez Budzik » czwartek, 17 marca 2011, 20:43

postaw sobei pytanie ile dla ciebie jest warte twoje zdrowie i odpowiedz sobie na to pytanie sam ;)
Budzik

Postprzez tosca303 » piątek, 18 marca 2011, 01:21

to kolego wiem ale szukam opini ludzi ktorzy korzystaja z nich bo w necie sa porozrzucane i kazdy inaczej mowi o tym kasku :) wiesz 2 tys ;) to jednak sporo kasy wiec nie chcial bym kupic a pozniej marudzic:)
tosca303

Postprzez Budzik » piątek, 18 marca 2011, 08:12

w takim razie ci nie pomoge, nie jezdzilem shubertem c3 i nie mialem stycznosci z nim, ani zaden moj znajomy
Budzik

Postprzez firefox » piątek, 18 marca 2011, 22:10

Moim zdaniem to lekka przesada wydawac 2 tys na kas. Nie bardzo tez rozumiem albo nie bardzo jestem wstanie na trzezwo przyjac argumenty za takim kaskiem, moim zdaniem kask za tysiac zlotych bedzie taki sam jesli chodzi o bezpieczenstwo jak kask za 2 tys. Co najwyzej moze sie roznic wyposazeniem, czy tez po prostu komfortem :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Budzik » piątek, 18 marca 2011, 23:43

firefox napisał(a):roznic wyposazeniem, czy tez po prostu komfortem
i to jest wlasnie ten tysiac roznicy
Budzik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kaski, ubrania, ochraniacze...