nie wiem czy juz zakupiliscie kaski ale ja tez stalem przed tym problemem na jesieni bo nikt nie umie miarodajnie opisac kasku, z doswiadczenia moge wam troche pomoc
P.S. nie przepadam za kolega firefoxem ale mu pomoge
Po pierwsze jaki kupic integralny czy szczekowy???
Tez z tym walczylem i jednak wybralem szczekowy mimo tego ze podobno jest glosniejszy ale wygoda niesamowita bo w kazdym momencie mozna go otworzyc a zdejmowanie dobrze dopasowanego integrala zwieksza odstawanie uszu(nawet z kominiarka nie jest to przyjemne) sprzedawca dobral mi Airoha PitOne-a niesamowicie przyjemny w noszeniu ale zalozenie i zdjecie bylo czyms w rodzaju wbicia glowy w sloik co troche go zdyskfalifikowalo.
Dobry kask szczekowy jest glosniejszy ale ta roznica nie jest tak duza jak to pisza uzytkowicy.
Jezdzilem w nolanie 102 jest kaskiem cichym ale bez blendy, ktora sie montuje na zewnatrz no i tu tez pragne zauwazyc ze w dobrym kasku nie ma mowy o obracaniu glowy. Jesli chodzi o pinlock-a to nie wiem co to za wynalazek i komu sluzy ale prostszym rozwiazaniem jest antyfog do szyb dostepny na kazdej stacji lub okularow do plywania firmy k2 lub w drugim przypadku arena i po problemie i nie mamy dodatkowego badziewia na szybce, a plyny doskonale sobie radza z parowaniem. Jesli chodzi o 102 to miala ten problem ze wentylacja przedniej szyby zeczywiscie troche zawodzi ale w 103 jest to poprawione. Jesli chodzi o schuberth-a to klasa sama w sobie w tym przedziale cenowym ale zanim sie zdecydujecie to zachecam do przymiarki bo kask kaskowi nie rowny, moze wam wogole nie pasowac do ksztaltu glowy i pozniej uciska czesc mozgu i zaczyna byc uciazliwy ja np nie moglem nawet chwili wytrzymac w cabergu. Co do halasow w kasku nie wiem czy korzystacie z "podbrodkow" eliminuje 40% halasu w czsie jazdy, jesli nie macie proponuje zrobic maly test jadac ok 80km/h przylozyc dlon pod brode zeby zaslepic ta dziure i zobaczycie efekt, do wiekszosci kaskow sa dostepne no i tu wygrywaja szczekowce bo w wiekszosci do nich mozna dokupic. Jesli chodzi o blende wewnetrzna to rewelacyjna sprawa no i juz coraz czesciej spotykana w integralach. Ja zdecydowalem sie na Airoha sv55s oczywiscie z podbrodkiem i jestem zadowolnony sprawdzilem go niedawno przy 4 stopniach na dworze przejechalem sie troche i z parowniem podczs jazdy nie bylo problemu, a jak wystapi to antyfog.
I jeszcze raz pisze dopasujcie do swojej glowy(bo to tez przyczynia sie halasu no i bezpieczenstwa) kask powinien byc troche ciasny ale nie powinien uciskac