"Idzie wiosna będą warzywa"

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

"Idzie wiosna będą warzywa"

Postprzez kosa1022 » sobota, 18 kwietnia 2009, 09:19

Słyszeliście wypowiedź policji "Idzie wiosna będą warzywa" bo ja jak usłyszałem to mi ręce opadły co za baran wymyślił takie chasło???
kosa1022

Re: "Idzie wiosna będą warzywa"

Postprzez TasmaN » sobota, 18 kwietnia 2009, 09:38

kosa1022 napisał(a):Słyszeliście wypowiedź policji "Idzie wiosna będą warzywa" bo ja jak usłyszałem to mi ręce opadły co za baran wymyślił takie chasło???

No... :( a dokladniej jest tutaj: http://uzyjwyobrazni.pl/

Osobiscie sam nie wiem jaki miec stosunek do tego :/

IMO z jednej strony dobrze bo akcja tepi bezmyslnosc na 2oo a z drugiej ida po calosci i tak na prawde wszystkich do 1 worka wrzucaja :/

Z perspektywy pana siedzacego w 4oo kazdy motocyklista to wspomniane 'warzywo' i nie daj boze znajdzie sie jakis nadgorliwy co bedzie chcial wesprzec Kampanie i postanowi SAMEMU nauczyc motocykliste... i tragedia gotowa :(
TasmaN

Postprzez blue angel » sobota, 18 kwietnia 2009, 10:09

Motocyklistą jestem dopiero od zeszłego sezonu. Zawsze patrzyłem na motocykle z dużą sympatią lecz wśród kierowców samochodów faktycznie większoś widzi tylko tych co jeżdżą na jednym kle i mijaja ich z prędkością 250 km/h. Jak zacząłem jeżdzić i opowiadać im jak się oni zachowują (nie patrzą w lusterka, zajeżdżają drogę, itp.) to oburzyli się i stwierdzili że mi się we łbie powywracało i mam "zboczenie motocykowe" :mrgreen:
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez Pawel BMW » sobota, 18 kwietnia 2009, 10:14

a nie jest prawdziwe to haslo??????? niestety to sa fakty
Pawel BMW

Postprzez Nyuno » sobota, 18 kwietnia 2009, 10:51

Ja też uważam, że nie ma co się obrażać na takie hasło.

Osobiście doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, że tak samo jak wielu jest debili za kierownicą 4 kółek, jest tyle samo debili na dwóch kółkach. Nie lubię generalizowania, ale niestety generalizowanie jest tak na prawdę najlepiej trafiającym w umysł argumentem (bo skłania do debaty, zwraca uwagę ludzi, którzy nie pasują do opisywanej generalizacji - tym samym wywołuje szum społeczny i medialny, więc trafia do jak największej liczby odbiorców).

Mimo powyższego i tak bardziej będę się czepiał użytkowników samochodów, ponieważ nawet jeżeli przez wariata na motorze będą zmuszeni zahamować i tym samym ktoś w nich stuknie z tyłu, to mają dużo większe szanse na wyjście z tego bez najmniejszego szwanku. Gdy to motocyklista musi gwałtownie zahamować, bo pudło zajedzie mu drogę, jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że skończy się to co najmniej źle.

Sam jeżdżę bardzo ostrożnie i zawsze w towarzystwie samochodziarzy staram się tłumaczyć powyższą zasadę, przestrzegać i uczulać, że wbrew pozorom i opiniom głoszącym o równouprawnieniu, powinno się traktować motocykle jako pojazdy bardziej uprzywilejowane (bo motocyklista w zderzeniu z samochodem nie gniecie blach, tylko łamie kości).

Jednak doskonale rozumiem obawę TasmaNa - jest bardzo dużo "strażników texasu", którzy uważają, że dając "nauczkę" motocykliście potwierdzają slogany reklamowe (czyli innymi słowy debile źle interpretują przekaz). A powinno być właśnie na odwrót - powinni odczytać te reklamy jako przestrogę i zachętę do wzmożenia czujności i wyrozumiałości, a nie agresji i zawiści.
Obrazek
Nyuno

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » sobota, 18 kwietnia 2009, 14:31

"Idzie wiosna,będą warzywa"-buraki w autach na ulicach:D

Poważnie mówiąc...zdenerwowalo mnie tylko haslo i wrzucanie ludzi do jednego worka:-)
Tak czy siak kazdy kij ma dwa końce...akcja mi się podoba!Nareszcie cos sie ruszylo...szkoda ze nie trafi to do tych ludzi do ktorych ma trafic.

Wszyscy narzekaja....ze policja nic nie robi itd...ze w anglii to takie ohh i ahh spoty reklamowe ide...kampania"THINK!" a jak u nas zrobili pierwszy PROJEKT to juz kurwa lament.Pamietajcie ze od czegos trzeba zaczac...ja uwazam to za dobry ruch!

Mało tego...mowimy ze policja i opinia publiczna generalizuje,a my to niby nie??Każdy puszkarz w naszym mniemaniu to zabójca i czlowiek ktory chce nas zabijac.Wiec gdzie logika?:D
Tak czy siak wiele z tych plakatów pokazuje smutną....ale jednak PRAWDĘ...
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez firefox » sobota, 18 kwietnia 2009, 16:36

A ja nie widze problmu i pytam sie, o so chodzi ????? :mrgreen: :lol: :P :D
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez kosa1022 » sobota, 18 kwietnia 2009, 18:31

A mnie się hasło nie podoba dalaczego starają się tłumaczyć motocyklistom że mają jeździć wolniej , bezpieczniej itp.? Przecież my to wiemy. Dlaczego nie zrobią kampani która uzmysłowi puszkarzom że jest wiosna i pojawimy się na drogach więc pora zerkać w lusterka?????
kosa1022

Postprzez Nyuno » niedziela, 19 kwietnia 2009, 01:36

kosa1022, MY to wiemy, ale dobrze wiesz, że jest masa naszej motocyklowej braci, która nie ma o tym kompletnie zielonego pojęcia (a przynajmniej tak można sądzić z ich zachowania na drodze - mówię tu o wariatach na moto, bo niestety takich też jest sporo).

Ja osobiście tylko wciąż boję się o złą interpretację owej kampanii przez niektórych samochodziarzy. I tak jest sporo porąbańców, którzy na złość nam chcą pokazać, że mają nas w dupie. Ja często zauważam to jadąc dzień w dzień do pracy i z pracy przez Jerozolimskie. Zdarzają się patafiany, co nie poczekają, aż przejadę, nie dadzą mi możliwości wyprzedzenia ich z zachowaniem luźnej odległości (wszak gdy wszyscy stoją, jeździmy środkiem pomiędzy dwiema puszkami, a oni i tak nie pojadą szybciej niż my, tylko za chwilę znów muszą się zatrzymać), tylko na siłę chcą pokazać, że mnie nie wpuszczą, że nie ma lekko itp. Ruszają zrywem obok mnie tylko po to, by za 5 sekund stanąć w miejscu za innym samochodem. A ja wtedy (gdy już stoją) wyprzedzam ich, patrząc na ich krzywy ryj i szydząc ich pazerność. I wtedy sobie myślę "Ale sobie ulżyłeś, ahhhhh! Pewnie czujesz się teraz lepiej, respect +23, penis length +17. Miłego stania w korku i obyś tak spędził jeszcze pół dnia). Śmieszy mnie to, bo to dla mnie takie typowo polskie, być psem ogrodnika.

Inny powód, dla którego nie mam pretensji do tej kampani, a właściwie do podejścia - przecież w tym kraju wszystko jest od strony dupy, nawet jeżeli idea szczytna, to podejście gówniane. I tak oto, gdy w innych krajach akcje typu THINK! są skierowane głównie do kierowców puszek, tak tutaj to MY, motocykliści mamy kurde na nich uważać. Paranoja? Niezupełnie. Szum już się zrobił, trafiło to na języki, mówi się o tym i jeszcze długo mówić będzie. Tak czy inaczej - i my, i samochodziarze temat mają zarzucony i wiedzą, że nasz sezon się już zaczął.

Zresztą, to nie jest pierwszy, nie jedyny i nie ostatni przykład paranoi logiki w tym kraju :) Ja już się zdążyłem przyzwyczaić.
Obrazek
Nyuno

Postprzez lukka » poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 13:20

Niech zaczną lepiej od systemu szkolenia który jest w Polsce totalnie do dupy zarówno dla 2oo jak 4oo. Zamiast uczyć chorych manewrów na placu powinni wprowadzic strategie uliczne dla 2oo i 4oo oraz praktyczne zajęcia z wychodzenia z niebezpiecznych sytuacji, a poza tym profilaktyka od wieku szkoły podstawowej niemalże. Tylko praca u podstaw da tu kiedyś jakieś wymierne efekty.. Cała ta akcja z zieleniaka przypomina mocno działanie drogowców: po co naprawiać drogę, łatwiej postawić znak koleiny i ograniczenie prędkości, tu jest podobnie najłatwiej postawić stronkę i sruuu problem zgłowy.. Znając życie pewnie jakiś fagas z policji dostał odgórnie kasę z Unii na tego typu działania i wymyślił taki świetny pomysł - kasa wydana zgodnie z przeznaczeniem, mało roboty wszyscy zadowoleni.. nie ma łatwych rozwiązaniń na skomplikowane problemy..
lukka

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 14:35

Dlatego to, co my możemy robić, to kształcić przyszłych młodych motocyklistów, poprzez doradzanie im np. takich instruktorów na prawko A, jak Tomek Kulik.

Szczerze sobie powiedzmy - kto z nas miał choć w teorii na temat przeciwskrętu, redukcji z międzygazem, zasadom wożenia pasażera, czy choćby o dbaniu o stan techniczny czy ubiorze?

Mnie tylko boli, że ta kampania za bardzo skupia się na posiadaczach 2oo. Przydałoby się również zwrócić uwagę na puszki, bo nowobogackich laików, co im rodzice kupili szybsze kółka, jest równie wiele, co "doświadczonych" motocyklistów na supermoto.

[ Dodano: 22-04-09, 10:03 ]
Wiecie co, wpadłem na taki pomysł: chciałbym zorganizować jakąś większą akcję (może nie ogólnopolską, ale taką, aby ludzie wiedzieli, że się odbyła) dla motocyklistów i samochodziarzy.

Rzecz tyczy się uświadomienia kierowcom 4oo, jak przykre potrafi być ich zachowanie na drodze dla ludzi, którzy swoim jednośladem jadą bez wariactwa. Po prostu brałoby się wrogów motocykli jako plecak i przewiozło po mieście. Spokojnie, normalnym trybem, jak jak na co dzień jedziemy do pracy (a przynajmniej ja tak jeżdżę i to nie tylko ze względu na plecaczek, ale ze względu na brak zaufania do puszkarzy właśnie).
Najlepiej oczywiście, aby wieźć ich w godzinach szczytu, bo wtedy właśnie najwięcej jest "zazdrosnych" uczestników miejskiego korka.

Gdy taki jeden z drugim zobaczą, do czego prowadzi zawadiackie zacieśnianie tunelu pomiędzy pojazdami, wyjeżdżanie ze swojego pasa ruchem nagłym, czy wymuszanie pierwszeństwa, to sami następnym razem wezmą poprawkę na to, co robią. Zobaczą, jak wygląda to, co sami zapewne niejednokrotnie czynią.
Obrazek
Nyuno

Postprzez ZiGi » piątek, 24 kwietnia 2009, 11:51

Może by tak zrobili jeszcze kampanię taką jak w Wielkiej Brytanii, żeby uświadomić kierowcom w 4oo że wiele zależy od nich.

http://www.youtube.com/watch?v=Ipvu5TTqM8A
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez TakSzakal » piątek, 24 kwietnia 2009, 13:33

True.. takie kampanie reklamowe to rozumiem, a nie jakies "... warzywa". Chociaz czytajac innych komentarze na temat filmu:
"Peonattack
Odpowiedz
HAHAHAHAHA!!! I BARDZO DOBRZE !!
Jak jakiś chuj jedzie tak szybko na motorze to niech będzie marchewką! Kto pozwolił im jeździć szybciej ?!?!"
Takiego jak bym spotkal, to bym zabil.. za samo podejscie do innych ludzi!
TakSzakal

Postprzez Loku » piątek, 24 kwietnia 2009, 15:01

Zwłaszcza jak ostatnio obserwowałem początek sezonu to ku mojemu zaskoczeniu to właśnie samochodziarze jeździli dużo szybciej i niebezpieczniej niż napotkani motocykliści. Każdy motocyklista kulturalnie spokojnie, bez zbednych kombinacji a przecież to początek sezonu i wydawać by sie mogło że każdy po pół rocznej przerwie dorwie sie motocykla to go rozerwie ze szczescia a tu nie, a tu pełna kultura. A puszkarze jakby chcieli sie nawzajem pozjadać ale to my jestesmy źli i to my niby za szybko jeździmy. A np. wczoraj na S-3 złapano i motocykliste i puszkarza i zagadka który jechal szybciej?
Ostatnio edytowano piątek, 24 kwietnia 2009, 15:02 przez Loku, łącznie edytowano 1 raz
Loku

Postprzez Mars » poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 17:54

Już jest anty hasło : " Zima się skończyła . Bałwany zostały . " :-)
Mars

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 20:27

Ja uważam, że jakiekolwiek wrogie zagrywki nie mają sensu, a już w szczególności jakieś anty-hasła. Ja o wiele bardziej wolałbym jakieś dobre slogany na wzmożenie czujności kierowców samochodów.

Dzisiaj w pracy koleżanka (grupa kapitałowa PKO BP założyła dla pracowników tejże grupy klub motocyklistów - Orzeł) napisała, że na zlocie w Zwierzyńcu (w ten weekend był) jej mąż pojechał na przejażdżkę miastem i na skrzyżowaniu wjechał w niego samochód. Sprawczyni wypadku miała wytłumaczenie: "... zamyśliłam się...".

Ludzie nie rozumieją, że wariaci na motocyklach i tak mają w nosie takie slogany, a Ci, którzy jeżdżą ostrożnie i tak wiedzą jak należy się zachowywać na drodze. Ta kampania została zrobiona na siłę inna niż w pozostałych krajach (gdzie głównie słowa kierowane są do użytkowników samochodów) i jak zwykle ktoś przedobrzył. A społeczeństwo (a przynajmniej jego część) tak jak konie Husarii - klapki na oczach i nic przebłysku intelektu, tylko krzyczą razem z tłumem: "WARZYWA!". Bo ktoś takie fajne wymyślił, bo takie trafi w umysły ludzi... ślepych na jego próżność. Ale jak widać, sporo jest takich ludzi. Dużo osób uważa, że takie hasła są świetne! Czy aby na pewno?

Ktoś tu chyba pomylił sceny i warstwy społeczne, bo to nie jest sejm, gdzie zdobywa się wyborców obrzucając inne partie obraźliwymi komentarzami, a mentalność ludzi od której zależy życie i zdrowie uczestników ruchu drogowego. Tutaj potrzeba jednym i drugim uzmysławiać, że należy być ostrożnym i uważnym, mieć zmożoną czujność, a nie udowadniać, że winą wszelkiego zła na drodze jest bezmyślność motocyklistów. Nikt nie jest do końca zły, tak samo jak i nikt nie jest do końca dobry. Szkoda tylko, że nie ma bilbordu, który porównuje szanse przetrwania jednej i drugiej strony podczas wypadku - choć i wtedy znajdą się wypaczeńcy, którzy stwierdzą, że "dobrze im tak - nie szanują swojego życia to niech giną". I takim ludziom ja mówię - oby w przyszłości życie potraktowało Was jeszcze bardziej obojętnie, bo nie okazując zrozumienia, a przynajmniej poszanowania cudzego życia, sami nie jesteście godni tego szacunku otrzymywać.
Obrazek
Nyuno

Postprzez lukka » czwartek, 7 maja 2009, 12:20

lukka

Postprzez Miki » czwartek, 7 maja 2009, 13:13

Obrazek

riposta 8) 8)
Miki

Postprzez Nyuno » czwartek, 7 maja 2009, 13:57

Ja się pod tym podpisałem. Dobrze jest tam wszystko ujęte - fajnie, że jest akcja, szkoda, że tak jednostronnie traktuje temat.
Obrazek
Nyuno

Postprzez zolwik » sobota, 3 października 2009, 10:23

JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Następna strona

Powrót do HYDEPARK