Zmiany prawne

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Postprzez ElViajero » czwartek, 9 czerwca 2011, 12:30

Artykuły o których mowa w moto.wp.pl:
Oddział 11 - Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów, pojazdów zaprzęgowych
Art. 33. ust. 3:
Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;
jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;
czepiania się pojazdów.

Czyli niech od motocykli się odpierniczą bo to ani rower ani motorower ani pojazd zaprzęgowy.

Co do wyprzedzania z prawej:
Art.24
Ust 10.
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
na jezdni jednokierunkowej;
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

nic nie ma mowy o motocyklach rowerach itp. więc można nawet samochodem
ElViajero

Postprzez Gof » czwartek, 9 czerwca 2011, 14:34

I wszystko jasne :mrgreen: eh pismaki.
Dzięki za przytoczenie przepisów.
Gof

Postprzez Bandian » sobota, 11 czerwca 2011, 12:13

co do predkosci to zalezy od korka, jak ciasno to tak jak niuniek napisal, jak troche szerzej to i z 50 ale nie wiecej
Bandian

Postprzez slawekd » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 11:46

A może taką NAKLEJECZKĘ na kuferek.

Na autobusach są podobne.

Niech puszkowcy wiedzą że motocykliści są na poziomie.

Jakie są wasze opinie?
Motocykle To Nie Wszystko, Ale Wszystko Bez Nich Jest Niczym....
Romet > WSK175 > CZ350 > Jawa350 > XJ900 >długo nic> GSX-F 750 > CBR1100XX
slawekd

Postprzez BiEdRoN » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 13:51

pomysl dobry tylko trzeba miec kufer :)
ja moge zakleic tablice rej. :lol:
BiEdRoN

Postprzez Bandian » środa, 15 czerwca 2011, 08:13

Siema,

Od wczoraj widze w godzinach porannych, 2-4 panow motocyklistow z drogowki kilkaset metrow przed skrzyzowaniem Alej Jerozolimskich z Lopuszanska (od strony Pruszkowa), i haltujacych rowniez tylko motocyklistow z korka. Na szczescie przez te 2 dni udalo mi sie uniknac wizyty. Ktos wie co to za akcja i czy daja kwitki czy tylko upominaja o tych nowych przepisach ?
Bandian

Postprzez Nyuno » środa, 15 czerwca 2011, 08:32

Nie upominają, ino kontrolują. Jak codziennie dojeżdżałem do roboty to też tylko moto zatrzymywali żeby papiery sprawdzić.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Bielak » środa, 15 czerwca 2011, 08:59

Bandian napisał(a):Siema,

Od wczoraj widze w godzinach porannych, 2-4 panow motocyklistow z drogowki kilkaset metrow przed skrzyzowaniem Alej Jerozolimskich z Lopuszanska (od strony Pruszkowa), i haltujacych rowniez tylko motocyklistow z korka. Na szczescie przez te 2 dni udalo mi sie uniknac wizyty. Ktos wie co to za akcja i czy daja kwitki czy tylko upominaja o tych nowych przepisach ?

Dzisiaj zatrzymali mnie i jednego goscia, ktory jechal przede mna. Jechalismy srodkiem przez korek jeden wyskoczyl do mnie drugi do goscia. Kazali nam dmuchnac w balonik i pokazac prawo jazdy i dowod rejestracyjny. W prawie jazdy looknal tylko na kategorie, a dowodu nawet nie otworzyl. Pewnie to jakas akcja w stylu "trzezwy poranek".
Bielak

Postprzez dosiek77 » środa, 15 czerwca 2011, 10:58

Kilka dni temu na Sobieskiego minęła mnie kolumna motocyklowa eskortowana przez policję. Na początku dwa motocykle policyjne, potem sporo cywilnych motocykli, laweta i dwa samochody na bombach bez sygnału. Na oko grzali ze 120, ja jechałem 70 wiec miałem porównanie. Parę minut potem nastawiłem radio w aucie i usłyszałem, że właśnie wystartował rajd katyński BOR. Wszystko im kurwa wolno, pojebany kraj.

Wybieram się o 17 na Skrę zobaczyć co się będzie działo i czy niebiescy tam się zjawią aby pilnować przestrzegania przepisów na drodze.
dosiek77

Postprzez plaski » środa, 15 czerwca 2011, 12:23

Koleżka z wawy ostatnio mi powiedział, że robione są akcje tego typu, że zatrzymują motocykle, które przeciskały się w korku i wyjechały na sam początek przekraczając linię zatrzymania - co się często zdarza pewnie każdemu. Na szczęście udzielali tylko pouczeń
plaski

Postprzez Gof » środa, 15 czerwca 2011, 13:59

dosiek77 napisał(a):Wybieram się o 17 na Skrę zobaczyć co się będzie działo i czy niebiescy tam się zjawią aby pilnować przestrzegania przepisów na drodze.

Ja też, może się znajdziemy. Tylko muszę do domu skoczyć po dbkillera na wszelki wypadek :)

plaski napisał(a):Koleżka z wawy ostatnio mi powiedział, że robione są akcje tego typu, że zatrzymują motocykle, które przeciskały się w korku i wyjechały na sam początek przekraczając linię zatrzymania - co się często zdarza pewnie każdemu. Na szczęście udzielali tylko pouczeń

Mogliby się wziąć za prawdziwą robotę a nie zajmować taką pokazówką.
Gof

Postprzez x10d » czwartek, 16 czerwca 2011, 21:22

Niezła akcja:
http://www.motogen.pl/artykuly/relacje/praworzadni-motocyklisci-przejazd-ulicami-warszawy,art167.html
Może przestaną się czepiać przejeżdżania pomiędzy puszkami :diabel:
Obrazek - Suzuki GSX750F K6
Obrazek - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D GLS Long

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez Gof » czwartek, 16 czerwca 2011, 23:00

http://www.motogen.pl/gfx/motogen/pl/de ... g?r=183063

Moje jaje.

http://www.motogen.pl/gfx/motogen/pl/de ... g?r=405222

Ja i Dosiek. Nie mogę latać z rozpiętą kurtką, bo ją wiatr wypycha i wyglądam jakbym miał +50kg...
Gof

Postprzez x10d » piątek, 17 czerwca 2011, 00:01

gof napisał(a):Nie mogę latać z rozpiętą kurtką, bo ją wiatr wypycha i wyglądam jakbym miał +50kg...

Takimi rzeczami to kobity sie przejmuja bardziej... :D

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez dosiek77 » piątek, 17 czerwca 2011, 21:01

Miejmy nadzieję, że komuś za biurkiem podziała na wyobraźnię. Pozdrawiam.
dosiek77

Postprzez x10d » piątek, 17 czerwca 2011, 21:42

dosiek77 napisał(a):Miejmy nadzieję, że komuś za biurkiem podziała na wyobraźnię. Pozdrawiam.

Moze i za biurkiem, ale miałem wrażenie, że ta akcja jest skierowana raczej do czynnych kierowców - żeby na własne oczy zobaczyli 'jak to jest' :roll:
Chociaż mogliby jakieś koszulki jeszcze załatwić z napisami 'tak się tworzy korki' czy czymś podobnym, żeby jeszcze dodatkowo uzmysłowić niekumatym kierowcom :diabel:

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez dosiek77 » sobota, 18 czerwca 2011, 11:15

x10d napisał(a):Chociaż mogliby jakieś koszulki jeszcze załatwić z napisami 'tak się tworzy korki' czy czymś podobnym

Wszystkie pomysły miło widziane. Zapraszam na facebook -Praworządni Motocykliści

[ Dodano: 18-06-11, 12:17 ]
x10d napisał(a):Chociaż mogliby jakieś koszulki jeszcze załatwić z napisami 'tak się tworzy korki' czy czymś podobnym

Pomysły miło widziane. Zapraszam na facebook -Praworządni Motocykliści
dosiek77

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » sobota, 18 czerwca 2011, 12:49

Mysle ze sama akcja wygladala jak zwyczajna parada.Skad kierowcy puszek mieli wiedziec o co chodzi??Wydaje mi sie,ze taki przejazd nic nie da :)

Gof,Ty lepiej zobacz jak tutaj wygladasz:

Obrazek

:mrgreen:
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez x10d » niedziela, 19 czerwca 2011, 00:55

dosiek77 napisał(a):Pomysły miło widziane. Zapraszam na facebook -Praworządni Motocykliści

Znalazłem tylko miniony event - chyba ze o to Ci chodzilo ;]

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez RAV » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:09

Troszkę jakby w temacie Orlen wypuścił spot reklamowy akcji bezpieczne drogi - niech żyją motocykliści !!! Spot ten zobaczyłem przed chwilą w TV a do obejrzenia jest również na stronie http://www.orlenbezpiecznedrogi.pl/ NIECH ŻYJĄ MOTOCYKLIŚCI !!! :)
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Powrót do HYDEPARK